Koliko mladi vode računa o tome koje lične podatke ostavljaju na internetu?

Rubrika: Novosti | Objavljeno: 24.01.2022.

U sklopu projekta "(AR)-TITUDE - Using Augmented Reality to combat data corruption in Ghana and Serbia" koji realizuje neformalna grupa Kreativni anti-korupcijski optimisti (KAKO), a finansira Fondacija za otvoreno društvo Makedonije, sproveli smo mali sociološki eksperiment sa srednjoškolcima iz Bečeja.
Koliko mladi vode računa o tome koje lične podatke ostavljaju na internetu?
Atmosfera sa ankete

Eksperiment je sproveden uz pomoć online ankete o konzumiranju duvanskih prozivoda. Anketa je sadržala pet jednostavnih pitanja na koja je bilo moguće odgovoriti sa "da", "ne" ili "povremeno". U nastavku ankete, postavili smo polja za unos ličnih podataka, kao i mogućnost da ispitanik postavi svoju fotografiju. Od učesnika ankete smo tražili da upišu svoje ime, email adresu, telefon i mesto stanovanja. 

Na samom kraju, pre dugmeta "Pošalji", postavili smo dugme za potvrdu da učesnik prihvata Uslove korišćenja. 

Na stranici Uslovi korišćenja smo jasno naveli da ispitanik kreatorima ankete daje pravo da bez posebne dozvole koriste lične podatke, fotografije, kao i dozvolu da lične podatke koriste u promotivne svrhe. Primer jedne tačke iz Uslova korišćenja: "Učestvovanjem u anketi kreatorima ankete dajete pravo da vašu email adresu koriste u promotivne svrhe, za potrebe reklamiranja različitih usluga i proizvoda, sa neograničenim brojem ponavljanja. Takođe, kreatorima ankete dajete puno pravo da vašu email adresu prodaju trećim licima, bez vaše posebne dozvole."

Učesnici ankete su bili punoletni učenici jednog srednjoškolskog odeljenja iz Bečeja. Pošto je reč o organizovanom događaju, anketu su dobrovoljno popunili svi učesnici. 

Već u toku anketiranja primetili smo da niko od učesnika nije otvorio stranicu Uslovi korišćenja, niti je bilo ko postavio pitanje zašto je potrebno uneti lične podatke, ako je već reč o običnoj anketi?

Nakon završenog anketiranja, uz pomoć platna i projektora, učesnicima smo pokazali rezultate ankete. Rezultati ankete su zapravo bili lični podaci učesnika, koje smo prikazali u formi profila. Svaki profil je imao svoju fotografiju, ime, email adresu, telefon i mesto stanovanja. Možemo odmah da naglasimo da niko od učesnika nije postavio svoju fotografiju, što je pohvalno, ali su zato svi upisali sve ostale lične podatke. 

Cilj eksperimenta je bio da mladima skrenemo pažnju na njihove aktivnosti na internetu i da im kroz praktični primer ukažemo na moguće rizike i načine za zloupotrebu ličnih podataka.