Kompanija Apakom pustila u rad sajt za besplatno preuzimanje fotografija

Rubrika: Korporativne vesti | Objavljeno: 12.05.2018.

Fotopres logo

Sa željom da pruži svoj doprinos u oblasti slobode medija, kompanija Apakom je pustila u rad Fotopres, sajt za besplatno preuzimanje fotografija za sve medijske profesionalce, ali i pojedince koji ovaj servis pronalaze korisnim za svoje potrebe.

Pošto je ovde reč o neprofitnom projektu, sve fotografije su postavljene pod licencom "Autorstvo - Deliti pod istim uslovima - (CC BY-SA)". Na taj način, kompanija Apakom je svoju bazu fotografija učinila javno dostupnom i omogućila njeno korišćenje bez ikakvih uslova.

U bazi se trenutno nalazi nešto više od 1.500 fotografija visoke rezolucije koje su prikupljene kroz različite projekte. Fotografije su uredno kategorisane i naslovljene kako bi korisnici brzo pronašli željeni sadržaj. Pretragu je moguće vršiti kroz naseljena mesta, generalne kategorije ili dešavanja.

Susretanje sa problemom oko autorskih prava

Kršenje autorskih prava je ozbiljno krivično delo koje za sobom povlači velike novčane kazne. Nažalost, kreatori sadržaja na internetu ovu rečenicu nauče na teži način. Najviše problema stvaraju novinari koji zbog manjka edukacije o Zakonu o autorskim i srodnim pravima svakodnevno koriste zaštićene autorske fotografije i na taj način direktno krše pomenuti zakon. Zatim, odmah iza novinara nalaze se web dizajneri, pa tako često možemo videti da je web dizajner za potrebe klijenta "skinuo fotografije sa interneta" i tako direktno ugrozio sebe, ali i klijenta za koga izrađuje sajt.

Novčanu kaznu od više desetina hiljada dinara možete dobiti upotrebom samo jedne fotografije bez dozvole autora, pa je tako najbolja zaštita korišćenje servisa za besplatne fotografije kao što je Fotopres ili upotreba fotografije uz saglasnost autora. Nažalost, ovde opet dolazimo do problema, a to je različito tumačenje zakona i procedura za sticanje saglasnosti autora.

Trenutno, jedini pravi način da se zaštitite je pisana dozvola autora koju morate pribaviti pre objavljivanja fotografije.

Cilj sajta Fotopres i planovi za budućnost

Fotopres je nastao sa željom da novinarima i medijima pruži besplatne fotografije i na taj način otkloni eventualne pravne posledice i novčane kazne. Ideja je da se baza dopunjuje fotografijama drugih autora koje takođe nemaju značajnu materijalnu vrednost, ali sigurno imaju društvenu i profesionalnu. Pored toga, sajt sadrži i edukativni deo u kome su ukratko objašnjeni problemi oko autorskih prava, kako bezbedno koristiti fotografije i šta znače pojedine licence sa kojima se svakodnevno susrećemo na internetu.

Što se tiče planova za budućnost, radiće se na tehničkom poboljšanju sajta, ali i na promociji. U planu je izrada naprednog UI rešenja po ugledu na stock photo sajtove, bolja optimizacija oznaka, lakša pretraga i naravno, osvežavanje baze i dodavanje novih fotografija.

Primajte vesti iz naše kompanije
Sva prava zadržana 2020. Apakom doo, MB: 21605255, Rade Končara 27, 25230 Kula, Srbija