Početna > Oblasti > SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija

Optimizacijom Vašeg sajta, unapredićemo prisustvo u web pretragama

SEO optimizacija podrazumeva tehnike koje dovode do unapređivanja pozicija na stranicama Google pretrage. Apakom doo ima veliko iskustvo i sprovodi SEO optimizaciju zasnovanu na kvalitetu sadržaja, tj. onako kako je i definisano Google webmaster smernicama. Verujemo da je to jedini pristup koji se može smatrati sigurnim i održivim.

SEO optimizacija sajta

Kako se pozicionirati na Googlu?

Odgovor na ovo pitanje je u stvari veoma jednostavan. Ako želite da budete na prvoj poziciji Googla za određenu ključnu reč, napravite najbolju moguću stranicu za taj pojam. Zvuči jednostavno, ali se iza toga u stvari krije mnogo rada, istraživanja i kreiranja kvalitetnog sadržaja.

Da biste do toga došli, prvo je potrebno da dobro poznajete namere vaših potencijalnih posetilaca sajta. Ako vam je to već poznato, onda sledeći korak podrazumeva reoptimizaciju ili kreiranje nove stranice za ciljani pojam. Tako optimizovana stranica se zatim promoviše kroz tzv. offpage kampanju. Jednom kada vaša stranica dostigne dovoljni stepen autoriteta, ona će se naći na prvoj poziciji Google pretrage.

Postavljanje SEO strategije

Postavljanje SEO strategije je ključni korak kojim se definišu ciljane ključne reči i način dostizanja željenih pozicija na stranicama Google pretrage.

Prvi korak koji se preduzima jeste analiza konkurentskih sajtova i njihovih pozicija za određene ključne reči. Zatim se biraju ključne reči prema kojima će biti urađena (re)optimizacija sajta. Onda se utvrđuje na koji način su konkurentski sajtovi došli do autoriteta i bira se način kako da vaš sajt i stranice dostignu željeni autoritet koji nikako ne sme biti manji od konkurentskih sajtova i stranica.

Svaka SEO strategija se sprovodi mesec za mesecom, a u većini slučajeva ne može da se završi u nekom kraćem roku.

SEO (re)optimizacija sajta ili onpage SEO

Po utvrđenoj strategiji se radi (re)optimizacija sajta. Mnogo je lakše ako je sajt tek u izradi, jer se onda sve postavlja od nule. Kada je reč o postojećem sajtu, on se prilagođava, tj. reoptimizuje za željene pojmove.

Pritom se vodi računa o svim aspektima onpage optimizacije, uključujući pravilnu i kvalitativnu distribuciju ključnih reči i fraza na stranicama sajta, zatim tehničku ispravnost, gde se poseban akcenat stavlja na brzinu učitavanja i bezbednost sajta.

Dizanje autoriteta pojedinačnih stranica ili celog sajta (offpage SEO)

Stranice koje želite da pozicionirate na vrhu Google pretrage za ciljane ključne reči treba da imaju visok autoritet. Naravno, nije dovoljno da samo željene stranice imaju visok autoritet, pogotovo ako za ciljane ključne reči imate veliku konkurenciju.

Offpage kampanje za dizanje autoriteta stranica/sajtova obično traju nekoliko meseci, ali i to naravno zavisi od jačine konkurencije i vaših ciljeva. Ovo je ujedno i najkompleksniji deo svake SEO kampanje. O pojedinostima ovog dela SEO strategije možemo razgovarati samo lično.

Cena SEO kampanje

Svaka SEO kampanja se posebno dogovara. Nemoguće je dati neki fiksnu cenu, jer mnogo faktora utiče na to šta je sve potrebno da se uradi i koliko će kampanja da traje.

Naplaćuju se svi segmenti SEO kampanje, uključujući SEO analizu sajta i konkurencije, zatim ispitivanje saobraćaja za željene i preporučene ključne reči, postavljanje SEO strategije, onpage (re)optimizacija, kreiranje novog optimizovanog sadržaja, offpage kampanja, kreativni rad.

Trajanje jedne SEO kampanje je najmanje dva meseca, a kada je reč o kompleksnijim kampanjama, one mogu da traju i godinama. Rezultati SEO kampanja su merljivi, a uspeh se uglavnom meri brojem klikova sa Googla i drugih pretraživača, kao i broj ostvarenih konverzija.

Zainteresovani ste za naše SEO usluge?