JKP "Čistoća" Sombor – Izrada sajta komunalnog preduzeća

Oblast: Web dizajn | Kategorija: Usluge | Godina: 2021.

JKP "Čistoća" Sombor – Izrada sajta komunalnog preduzeća

UVOD

Javno komunalno preduzeće "Čistoća" iz Sombora bavi se održavanjem javne higijene grada, a u svom sastavu ima i azil za životinje, reciklažni centar, kao i radionicu za izradu proizvoda za održavanje higijene i urbanog mobilijara. Zahvaljujući ovom komunalnom preduzeću, Sombor spada u jedan od najčistijih gradova u Srbiji.

Somborsko komunalno preduzeće ranije je imalo veb sajt sa zastarelim CMS-om, koji je bio težak za održavanje. Takođe, nisu imali profile na društvenim mrežama, pa gotovo da nije bilo komunikacije sa korisnicima.

REŠENJE

Kako bismo unapredili prisustvo JKP „Čistoća“ na internetu, prvo je bilo potrebno da izradimo sajt. Ono čime smo se vodili na samom početku rada jeste namera da napravimo veb servis za građane Sombora, pa smo već na početnoj stranici sajta izlistali stavke koje su najvažnije za korisnike usluga ovog komunalnog preduzeća. 

Na prvom mestu nalaze se vesti i obaveštenja, zatim online zahtevi, gde građani treba da popune podatke kako bi iznajmili kontejner ili slično. Nakon toga nalazi se opcija koja omogućava građanima da postave pitanje. Kako bismo izbegli ponavljanje određenih pitanja, na stranici sa kontakt formom za pitanja nalaze se teme koje najviše zanimaju građane i odgovori na njih. Na ovaj način uštedeli smo vreme zaposlenima, a građani mogu bez čekanja da dođu do informacije koja ih zanima. Na samom kraju postavili smo dugme za preuzimanje cenovnika usluga Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća". Pored funkcionalnosti, potrudili smo se da ove stavke budu upadljive i lepo stilizovane, koristeći nijansu zelene koja se nalazi na logotipu preduzeća.

Treba napomenuti da nam je cilj bio da sajt na mobilnim uređajima poprimi izgled aplikacije, kako bi bio što jednostavniji za navigaciju i omogućavao korisnicima da u najkraćem mogućem roku pronađu informaciju koja im je bitna.

U nastavku naslovne stranice nalaze se najnovije vesti iz preduzeća, a predstavljene su i njihove usluge. Kako bismo razbili monotoniju, naslovnu stranu presekli smo stilizovanim poljem koje zauzima 100 odsto širine stranice, a koje ujedno služi i kao dugme za preuzimanje rasporeda "Meseca čistoće", jedne od akcija JKP "Čistoća".

Sve usluge koje smo predstavili na naslovnoj strani sadrže dugme koje vodi do stranice sa više informacija, ili direktno do aplikacije za zvanje, čime smo omogućili građanima da se brzo i lako informišu o uslugama preduzeća. Korisnicima smo takođe pružili mogućnost da na sajtu, pored srpskog, imaju sadržaj i na mađarskom jeziku i to uz pomoć WPML plagina.

Pored izrade sajta, za klijenta smo napravili i stranice na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kako bi se komunikacija sa građanima podigla na viši nivo, a rad preduzeća bolje predstavio u javnosti. Ovo su korisnici veoma brzo prepoznali, pa danas veoma često vrše korespodenciju sa radnicima JKP „Čistoće“ preko društvenih mreža.

REZULTAT

Somborsko komunalno preduzeće najzad je dobilo moderan i visoko fukcionalan sajt čiji je glavni cilj da informiše građane o uslugama koje pruža, pruži im najnovije informacije iz preduzeća i omogući laku komunikaciju u vezi sa nabavkom proizvoda iz proizvodnog programa, iznajmljivanjem kontejnera i drugo. Pored toga, aktivnosti na društvenim mrežama omogućile su građanima Sombora da se bolje upoznaju sa radom preduzeća i imaju bolji uvid u aktivnosti JKP „Čistoće“.

Potreban Vam je web sajt za firmu, udruženje, bend ili medij?