Sistem za online poručivanje hrane za Gagi Grill iz Kule

Oblast: Web dizajn | Kategorija: Ugostiteljstvo | Godina: 2022.

Sistem za online poručivanje hrane za Gagi Grill iz Kule

UVOD

Aplikacije i servisi za poručivanje i dostavu hrane su postali neizostavni deo online marketing kampanje velikog broja restorana u gradovima poput Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša, Kragujevca... Wolt, Glovo (nekadašnji Donesi) i Mister D (opet nekadašnji Donesi) imaju baze sa najvećim brojem korisnika, restorana, ali i određenih pravila i uslova koje pojedini ugostitelji ne mogu da ispune ili ne žele da prihvate. Takođe, pomenuti servisi su aktivni samo u velikim gradovima u Srbiji, u manjim mestima stvari su potpuno drugačije.

Bez obzira na mesto stanovanja, korisnici danas imaju jednake potrebe i jednake navike, pa se daleko više nego ranije, oslanjaju na mogućnost da usluge poruče putem interneta (da ne spominjemo introvertne osobe koje u internetu pronalaze spas, jer im čak i telefonski poziv stvara osećaj nelagode). Prema tome, jasno je da postoji potencijal u domenu online poručivanja, problem je samo što u malim mestima ne funkcionišu veliki servisi.

REŠENJE

Za Gagi Grill iz Kule (mesto koje "ne pokrivaju" poznate aplikacije za poručivanje hrane), kreirali smo jednostavan sistem koji se lako implementira, a još lakše koristi i održava. Na samom početku dizajniranja sistema, postavili smo sedam osnovnih pravila:

1. Nećemo se baviti aplikacijama, pravimo sajt koji je svima dostupan

2. Sajt mora da bude jednostavan za korišćenje

3. Nema registracije korisnika

4. Bez nepotrebnih informacija

5. Sajt mora što više da liči na klasičan jelovnik koji možete pronaći na stolu u restoranu

6. Sajt mora da bude brz i prilagođen za mobilne uređaje

7. Rezultat poručivanja mora da bude maksimalno jednostavan za vlasnika restorana

Zašto smo odmah odustali od aplikacije?

Aplikacija zahteva konstantno održavanje i usklađivanje sa Android i iOS smernicama, što znači da će često biti neophodno angažovanje programera, a to su dodatni troškovi. Ovde je jasno da su odmah potrebne dve aplikacije i obe moraju biti postavljene na Google Play i Apple Store, a to znači još troškova. Zato smo odlučili da napravimo sajt koji je odmah i svima dostupan, kako na mobilnim, tako i na dekstop i laptop uređajima.

Zašto nema registracije korisnika?

Registracija korisnika je samo još jedan dodatni korak u procesu poručivanja. Za ovako jednostavan sajt, taj korak je bespotreban. Iako bi verovatno redovni korisnici koji često poručuju iz istog restorana želeli da sajt zapamti njihove kontakt podatke, ipak smo odlučili da to preskočimo, jer je od kontakt podataka, za poručivanje potreban samo broj telefona, a ukoliko želite dostavu, još ulica i broj. Sajt bez registracije je lakši za održavanje, zahteva manje resursa i naravno, jeftiniji je za izradu.

Zašto nema više informacija?

Na sajtu nema fotografija proizvoda (ćevap je ćevap, videli smo ga 100x). Nema dodatnih informacija o tome zašto je to najukusniji ćevap u gradu, nema zanimljivosti o mlevenom mesu, nema vesti, misije i vizije... Ideja je bila da gladan korisnik što pre poruči željenu hranu, a ne da "razgrće" pasuse teksta kako bi došao do osnovnih funkcija na sajtu.

Zašto je dizajn minimalan?

Kao prvo, ovakav dizajn može lako i brzo da se menja i prilagođava nekim budućim potrebama i funkcijama, a kao drugo, fokus je usmeren na ponudu iz jelovnika, što znači - brže poručivanje. Svesno smo stavili funkcionalnost ispred dizajna, kako bi sajt bio što jednostavniji za korišćenje.

REZULTAT

Sajt za poručivanje je postavljen na poseban domen gagigrill.com, iako za neke druge potrebe, može biti integrisan u sklopu postojećeg sajta, npr. imedomena.com/poruci-online ili poruci.imedomena.com. Kompletna ponuda je prikazana na početnoj stranici, odakle i počinje proces poručivanja. Klikom na "plus dugme" pored svake stavke, korisniku se otvaraju opcije za priloge (ukoliko je za tu stavku moguće dodati priloge).

Nakon toga, na dnu ekrana se pojavljuje "zalepljena" linija sa dva dugmeta: Izmeni i Poruči (sa ukupnim iznosom računa). Uz pomoć opcije Izmeni, korisnik može da ukloni stavke sa liste porudžbine ili ako želi, da potpuno otkaže porudžbinu. Ukoliko je ipak odlučio da nastavi, klikom na dugme Poruči, korisnik će biti preusmeren na poslednju stranicu gde može da vidi kompletnu porudžbinu i gde mora da upiše kontakt podatke.

Ukoliko ne želi dostavu, dovoljno je da se upiše broj telefona, a za porudžbinu sa dostavom potrebno je da obeleži da želi dostavu i da upiše ulica i broj, odnosno zgradu, ulaz, stan. Pošto se u ovom slučaju dostava vrši samo u Kuli, izbor mesta je zaključan.

Klikom na dugme Pošalji porudžbinu, korisnik na ekranu vidi potvrdu da je porudžbina poslata i broj porudžbine, a vlasnik restorana prima email sa svim podacima o porudžbini, kao i SMS poruku u vidu obaveštenja da obrati pažnju na email inbox.

Ukratko, ako korisnik želi da poruči punjenu pljeskavicu sa tri priloga, bez dostave, dovoljno je da (1) klikne na adresu sajta, (2) klikne na "plus" da doda punjenu pljeskavicu, (3) izabere tri priloga, (4) klikne na dugme Nastavi, (5) klikne na dugme Poruči, (6) upiše svoj broj telefona, (7) klikne na dugme Pošalji porudžbinu. Dovoljno je da napravi 7 jednostavnih koraka i porudžbina je poslata.

Kako sprečiti lažne porudžbine?

U poslednjem koraku, pored poruke da je porudžbina poslata, korisnik će videti obaveštenje da će telefonskim putem biti kontaktiran od strane restorana. Na ovaj način, vlasnik restorana kratkim pozivom potvrđuje porudžbinu i informiše korisnika o eventualnim izmenama u ponudi (npr. nema više lepinja, nema luka, ne radi dostava, itd).

Potreban Vam je web sajt za firmu, udruženje, bend ili medij?